De enkel bestaat uit verschillende gewrichten. Het bovenste en onderste spronggewricht. Ook kunt u artrose krijgen in de gewrichten van de voet. Bij artrose neemt langzaam de hoeveelheid kraakbeen af tussen de botdelen van het gewricht, het oppervlakte kan onregelmatig worden. Artrose tast echter ook de banden, kapsel en spieren rondom het gewricht aan. Bewegingen kunnen minder soepel gaan en pijnlijker worden. Daarnaast kunnen in het gewricht zwellingen, ontstekingen ontstaan en knobbels voelbaar zijn.
Oorzaak en diagnose enkel artrose
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u artrose heeft ontwikkeld. Een afwijkende stand van het gewricht, breuken in het verleden, reuma, jicht of een fors beperkte voetfunctie of vaak zwaar tillen kunnen risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van artrose.
De diagnose wordt vaak in het ziekenhuis gesteld. Een arts luistert naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Hieruit is vaak al een diagnose te stellen. Soms worden er röntgenfoto’s gemaakt om deze diagnose te bevestigen. Vaak raadt een arts bij klachten aan om naar een fysiotherapeut te gaan.
De rol van de fysiotherapeut bij enkel artrose
Artrose is een progressieve aandoening, wat betekent dat hoogstwaarschijnlijk de klachten met de tijd verergeren. Het is dus belangrijk om te weten wat en hoe u dit proces kan tegenhouden/vertragen. Een fysiotherapeut kunt u helpen bij dit proces. In eerste instantie is het belangrijk om te weten hoe u de symptomen onder controle kan krijgen. Houdt rekening met de belasting van de enkels. Is er sprake van overgewicht is het verstandig om af te vallen. Goede stevige schoenen helpen vaak ook tijdens het lopen. Daarnaast is het belangrijk om een goede voetfunctie te hebben. Dat de stand van de enkels, knieën en heupen goed zijn en de spieren rondom de enkel sterk zijn. Zo zorgt u ervoor dat de enkels zo min mogelijk onnodig belast worden.
Samen met de fysiotherapeut werkt u vooral aan uw looppatroon, spierkracht en coördinatie van de enkels. Tijdens de behandelingen bent u vooral bezig in de oefenzaal met oefeningen. De fysiotherapeut zal u ook oefeningen meegeven, zodat u ook thuis aan de slag kan met het bewegen!
Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven. Doet u dat niet wordt de enkel steeds stijver en pijnlijker en zal het bewegen ook steeds moeizamer gaan. Bewegen is goed, maar let wel op de hoeveelheid kracht die u op het enkelgewricht zet zoals hierboven beschreven. Soms is het lastig te bepalen wat goed voor u is en wat niet. Een fysiotherapeut kunt u helpen met het kijken naar oplossingen en mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u de activiteiten kan blijven doen.
Wanneer u vragen heeft over bewegen of het u zelfstandig niet lukt om (weer) in beweging te komen is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan u tips geven, uw vragen omtrent artrose en bewegen beantwoorden en kunt ook samen met u werken aan het weer in beweging komen. De behandelingen zullen vooral plaatsvinden in de oefenruimte. Er wordt gewerkt aan de mobiliteit, spierkracht en coördinatie van het enkelgewricht en de spieren rondom. Vaak zal u ook oefeningen mee krijgen voor thuis om het resultaat te optimaliseren.