Overbelaste schouder

Wat is een overbelaste schouder?

Wat een overbelaste schouder precies is, kan op verschillende manieren worden uitgelegd. In de internationale literatuur wordt vaak gesproken over ‘overuse injury’. Hiermee worden de specifieke overbelastingsblessures van de schouder van met name jonge atleten bedoeld die bovenhandse (werp)sporten beoefenen. In de volksmond is een overbelaste schouder simpelweg een pijnlijke schouder nadat iemand ‘te veel’ gedaan heeft. Het specifieke deel van de schouder dat overbelast is (een spier, pees, kapsel of bandje) heeft meer kracht of weerstand moeten verdragen dan dat het kon verdragen. Daardoor ontstaat er pijn en/of weefselschade (let op: schade hoeft er dus niet te
zijn!). De mildste vorm van overbelasting is spierpijn na een zware training, maar hierbij is geen weefselschade ontstaan.

Plan een behandeling in
Schouderklachten
schouderklachten

Hoe ontstaat een overbelaste schouder?

Het is heel lastig om te bepalen welke belasting een schouder (of een lichaam in het algemeen) kan verdragen voordat er ongemak ontstaat. De belastbaarheid wordt onder andere bepaald door factoren als:

  • leeftijd
  • geslacht
  • slaap
  • voeding
  • de mate van mentale stress
  • balans tussen inspanning en ontspanning.

Bijvoorbeeld: mannen zijn in de regel sterker in hun schouders dan vrouwen, maar waarschijnlijk zijn jonge vrouwen weer sterker dan oudere mannen. In ieder geval is de kwaliteit van spieren en pezen bij de meeste jonge vrouwen beter dan bij de meeste oudere mannen. Kan de schouder van de jonge vrouw dan meer belasting verdragen dan die van de oude man? Niet als de jonge vrouw erg ongezond leeft en slaapproblemen heeft. Misschien wel als deze zelfde jonge vrouw al op vroege leeftijd is begonnen met krachtsport. Kortom: voor ieder individu is het belangrijk te bepalen hoe de verhouding ligt tussen belasting (de hoeveelheid) en de belastbaarheid (de verdraagzaamheid).

Oorzaken en herkennen van een overbelaste schouder

De oorzaken van een overbelaste schouder zijn ook zeer verschillend. In het geval van de jonge werpsport atleet gaat het meestal om herhaaldelijke en buitensporig hoge krachten op het nog in de groei zijnde skeletsysteem. Een voorbeeld is het uren lang werpen bij honkballers. Verder wordt een overbelaste schouder meestal veroorzaakt door langdurige, herhaaldelijke belasting die de schouder niet gewend is. Een voorbeeld is het doen van een nieuwe oefening in de sportschool met veel te veel gewicht en herhalingen, of het eens in de vijf jaar witten van de muren en plafonds in het hele huis.

Een overbelaste schouder is duidelijk te herkennen doordat het moment dat de pijn begon vaak te koppelen is aan een activiteit die de overbelasting was. Een overbelaste schouder is vaak pijnlijk in rust, maar nog erger bij beweging. Het liefst beweegt de schouder een tijdje even niet. Er kunnen ook andere kenmerken van ontsteking aanwezig zijn, zoals zwelling. Ook is er meestal sprake van een verhoogde spierspanning van de trapezius ofwel monnikskapspier. Verder zijn er voor de fysiotherapeut geen verdere testen nodig om de diagnose van een overbelaste schouder te stellen.

Om een overbelaste schouder te voorkomen is het verstandig om regelmatig, voldoende en afwisselend te bewegen, gezonde en gevarieerde voeding aan te houden, rekening te houden met voldoende slaap, de mate van mentale stress te minimaliseren en excessieve beweging van (en krachten op) de schouder te doseren.

Behandelen van een overbelaste schouder

De behandeling van een overbelaste schouder kan per persoon heel verschillend zijn. Dit komt doordat er dus veel verschillende oorzaken zijn van overbelasting en ook doordat er binnen de schouder verschillende weefsels overbelast kunnen zijn. Wat in de behandeling bij overbelasting zeker terug zal komen is het dringende advies om rust te nemen of de belasting naar beneden te schroeven, in ieder geval tijdelijk. In een later stadium zal er ook gewerkt worden aan het opschroeven van de belastbaarheid door middel van versterkende oefeningen en training.

Plan een behandeling in