Fysiotherapie na een operatie

Wanneer u een operatie moet ondergaan (of deze al hebt ondergaan) aan het bewegingsapparaat, dan is het verstandig om contact te zoeken met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut heeft veel kennis over- en ervaring in het revalidatieproces na een operatieve ingreep.

Plan een afspraak in

Waarom Fysiotherapie na een operatie?

Het is erg zinvol om kort na de operatie te starten met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan in vele opzichten belangrijk zijn bij uw herstel. Omdat u meestal niet met enige regelmaat geopereerd hoeft te worden kan het zo zijn dat er veel vragen ontstaan. De fysiotherapeut kan u helpen bij vragen over herstel, pijn, opbouw van belasting etc. De fysiotherapeut kan ook uitstekend in de gaten houden of het herstel nog ‘volgens schema’ verloopt. Bij de meeste operaties is er wel een inschatting te geven over de duur van het herstelproces. Mogelijk heeft de chirurg hier ook al een uitspraak over gedaan. De fysiotherapeut heeft ook zeer korte lijnen met uw arts en/of chirurg, zodat bij vragen of bijzonderheden meteen contact kan worden gezocht voor overleg.

Schouderklachten

De inhoud van het revalidatieproces

De revalidatie bestaat uit verschillende onderdelen, gebaseerd op de verschillende fases van het herstelproces. Voor veel operaties kan de fysiotherapeut voor hem of haar ontwikkelde behandelrichtlijnen raadplegen. Hierin wordt vaak gesproken over fase 1, 2 en 3 van de revalidatie.

  1. In fase 1, die grofweg zes weken duurt, richt de behandeling zich voornamelijk op het duidelijk informeren en adviseren van u als patiënt zodat u goed weet wat u wel en wat u beter niet kunt doen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut behandelt in deze fase nog regelmatig op de behandelbank. Daarbij wordt vooral gewerkt aan het controleren en verminderen van de pijn en het beter laten bewegen van het geopereerde lichaamsdeel (en de regio daaromheen). U zal in deze fase van de revalidatie ook al oefening en training gaan doen, zowel onder begeleiding van de fysiotherapeut als ook zelfstandig thuis.
  2. In fase 2, van zes weken tot circa drie maanden na operatie, is de fysiotherapeutische behandeling vooral gericht op het weer optimaliseren van de beweeglijkheid van het behandelde gewricht. Wanneer de beweeglijkheid grotendeels is hersteld, kan er ook efficiënter worden getraind ter verbetering van de spierkracht, de stabiliteit, het uithoudingsvermogen en de coördinatie. De revalidatie zal in deze fase duidelijk verschuiven van de behandelkamer naar de trainingsruimte.
  3. In fase 3, welke start na circa drie maanden wordt weer toegewerkt naar volledig herstel. Afhankelijk van uw doelen en wensen wordt er ook gericht gewerkt aan sport specifieke activiteiten zodat terugkeer in sport ook weer tot de mogelijkheden behoort.

Veelvoorkomende revalidatie trajecten na operatie

Wij hebben veel ervaring met revalidatie processen na operatie, mede ook door de aanwezige faciliteiten in de praktijk. Voorbeelden van operaties waarbij vaak een revalidatietraject wordt gestart zijn:

  • de voorste kruisband-reconstructie (knie)
  • totale heup prothese
  • totale knie prothese
  • totale (omgekeerde) schouder prothese
  • rotator cuff repair (schouder)
  • capsular shift (schouder)
  • labrum repair (schouder)
  • cruris fractuur (onderbeen)
  • Weber fractuur (enkel).

Dit is slechts een greep uit de talloze revalidatie trajecten die wij begeleiden. Heeft u een ander soort blessure opgelopen en wilt u weten wat wij voor u
kunnen betekenen bij uw revalidatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Plan een afspraak in

Hoe zit het met de vergoeding van uw fysiotherapie na een operatie?

Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de gang van zaken rondom uw vergoeding van fysiotherapie na een operatie. In Nederland is er door de zorgverzekeraars een regeling opgesteld die het mogelijk maakt om na een operatie aan het bewegingsapparaat in aanmerking te komen voor langdurige fysiotherapie met een zogenoemde ‘chronische indicatie’. Dit is gedaan omdat het voor de hand ligt dat iemand na een operatie langer en meer fysiotherapie nodig zal hebben dan bij een alledaagse nek- of rugklacht. Fysiotherapie met een chronische indicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor u wél eerst nog uw eigen risico moet betalen. Daarna wordt fysiotherapie voor u vergoed tot uiterlijk één jaar na de operatiedatum. Echter kan de chronische indicatie pas worden gebruikt vanaf de 21 e behandeling. Hieronder een
voorbeeld ter verduidelijking:

Meneer A. heeft op 2 augustus 2022 een knie operatie ondergaan en wil graag revalideren bij de fysiotherapeut. Meneer A. heeft een aanvullende verzekering waarin 12 behandelingen fysiotherapie worden vergoed. Daardoor zal meneer A. nog 8 behandelingen zelf moeten betalen om bij de 20 behandelingen te komen. Vanaf de 21 e behandeling kan meneer A. gebruik maken van zijn chronische indicatie waardoor fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering tot en met 1 augustus 2023. Als bij behandeling 21 het eigen risico nog niet volledig is gebruikt, zal meneer A. dit ook eerst moeten betalen. NB: indien de operatie en de 21 e behandeling in hetzelfde kalenderjaar vallen, is het eigen risico meestal al volledig benut. Vragen over uw vergoeding? Mail naar info@roelfsemafysiotherapie.nl