Heb ik een verwijzing nodig voor behandeling?

Nee, sinds 2006 is de directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) van kracht waardoor er geen verwijzing van een arts of specialist meer nodig is. Bij bepaalde indicaties (na een botbreuk of na een operatie) kan het zo zijn dat er bij de verzekering een chronische indicatie voor fysiotherapie kan worden aangevraagd. In dat geval is er wél een verwijsbrief nodig. Deze krijgt u mee of vraagt u aan bij uw behandelend arts of specialist.

Kan mijn fysiotherapeut mijn medisch dossier inzien?

Nee, uw fysiotherapeut heeft géén toegang tot uw medisch dossier. Daarom kan uw fysiotherapeut ook geen uitslagen van foto’s, scans en andere onderzoeken inzien. Ook dossiers die zijn opgebouwd bij andere fysiotherapie praktijken zijn niet in te zien door uw huidige fysiotherapeut. Heeft u uitslagen van medische onderzoeken die mogelijk van belang zijn voor uw fysiotherapeut. Meld u dit dan zelf.

Valt mijn behandeling onder een chronische indicatie?

Dit hangt af van de klacht en van de reden van de klacht. Een botbreuk of een operatieve ingreep zijn vaak indicaties voor een chronische code. Er bestaat een lijst met chronische indicaties die wordt opgesteld door de overheid. Deze lijst is via uw verzekeraar te raadplegen. Alleen als uw klacht of aandoening genoemd staat op deze lijst, is er een mogelijkheid om een chronische indicatie aan te vragen. Staat uw klacht of aandoening niet op deze lijst, dan wordt fysiotherapie voor u niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Kan ik zomaar overstappen van fysiotherapie praktijk?

Ja, dat kan. U heeft de vrijheid om te kiezen door welke fysiotherapeut u behandeld wil worden. Waar het bij het overstappen van huisartsenpraktijk lastig kan zijn, geldt dit niet voor de fysiotherapie praktijk.

Valt mijn behandeling onder het eigen risico?

Nee, fysiotherapie wordt door uw verzekeraar vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Als u deze niet heeft, dient u de kosten voor behandeling zelf te betalen. Hiervoor wordt niet het eigen risico aangesproken. Alleen als u een chronische indicatie heeft gekregen, wordt fysiotherapie (vanaf de 21e behandeling) vergoed vanuit uw basisverzekering. En als de basisverzekering wordt aangesproken, wordt automatisch eerst het eigen risico benut.

Mijn vraag staat er niet tussen

Hiernaast vind u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u ons mailen via het aanmeldformulier op deze website of bellen naar 070-2211528.