Fysiotherapie na een knie operatie

Het is na een knieoperatie belangrijk om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Roelfsema Fysiotherapie help u vakkundig met uw revalidatie!

Plan een afspraak in

Starten met fysiotherapie na een knie operatie

Een operatie aan uw knie zal voor een bepaalde tijd uw dagelijks leven beïnvloeden. U bent minder mobiel en zal bij bepaalde dingen hulp nodig hebben. Het is na een knieoperatie belangrijk om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Dit voorkomt complicaties en is bevorderd voor uw herstel. Hoe lang uw herstel duurt hangt af van de soort operatie die u heeft gekregen, maar is daarnaast ook per persoon verschillend. De fysiotherapeut kunt u helpen bij vragen over herstel, pijn, opbouw van belasting etc.

Het is daarnaast verstandig om kort na de operatie te beginnen met fysiotherapie om onder begeleiding te starten met het weer in beweging komen. Aan de hand van richtlijnen worden verschillende stappen gemaakt in het revalidatietraject. De fysiotherapeut helpt u bij het terugkrijgen van de mobiliteit van uw knie, maar daarnaast ook bij de kracht en controle van de spieren. Met als doel het krijgen van een normaal bewegingspatroon. In eerste instantie zal dit veel in de behandelkamer gebeuren. U krijgt dan wel al oefeningen mee die u samen met de fysiotherapeut bespreekt. Dit doet u ook thuis om het herstel positief te beïnvloeden. Daarna zal het revalidatietraject meer verschuiven richting de oefenruimte. Waar uiteindelijk wordt gewerkt aan de persoonlijke doelen die u aan het begin van het traject samen met de fysiotherapeut heeft opgezet.

De fysiotherapeut heeft korte relaties met uw arts en/of chirurg, bij vragen of bijzonderheden kan zo direct contact worden gezocht voor overleg.

Rene Roelfsema fysiotherapeut

De meest voorkomende knie operaties

De knie bestaat uit verschillende botstukken, kraakbeen, menisci, de twee kruisbanden en meerdere omliggende banden, pezen en spieren. Deze zorgen met zijn allen voor kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen tijdens het bewegen van de knie. Met al deze structuren kan zodanig iets aan de hand zijn dat een operatie nodig is. De meest voorkomende operaties staan hieronder kort beschreven.

Arthroscopie

Een groot aantal knieproblemen kan worden gediagnosticeerd en behandeld via een kijkoperatie. Het is een operatie waarbij lange, dunne instrumenten via kleine incisies in het lichaam worden gebracht. Een van de incisies wordt gebruikt voor een kleine camera, de andere voor de instrumenten van de chirurg. De meest voorkomende ingrepen met deze methode zijn:

 • Verwijderen of repareren van menisci;
 • Reconstructie van de voorste kruisband (ACL);
 • Verwijderen van ontstoken synoviaal (bind)weefsel;
 • Trimmen gewrichtskraakbeen;
 • Verwijderen losse fragmenten in de knie;
 • Behandelen patella (knieschijf) problemen.

Knievervanging

Bij een knievervangende operatie wordt het beschadigde of versleten kniegewricht vervangen door een kunstgewricht, ook wel een prothese genoemd. De procedure wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het beschadigde gewrichtsweefsel en plaatst hij de prothese, die bestaat uit metalen en kunststof onderdelen. Na de operatie volgt een herstelperiode waarin fysiotherapie en oefeningen belangrijk zijn om de knie weer sterker en mobieler te maken. Het doel van de operatie is om pijn te verminderen en de functie van de knie te herstellen.

Revalidatie na een knie operatie

Het verschilt per soort operatie hoe het revalidatietraject eruit komt te zien. De oefeningen die u doet verschillen dus per operatie en fase van het herstel. Aan het begin van het herstel is het terugwinnen van de volledige range of motion (mobiliteit) erg belangrijk en zullen de oefeningen hierop gericht zijn. Ondertussen wordt ook al begonnen met het opbouwen van de kracht. Eerst zullen de oefeningen in het teken staan van het activeren van de spieren, waar daarna wordt gewerkt aan de kracht en controle van de spieren. Zo wordt steeds verder uitgebouwd naar terugkeer naar eventueel sporten. Het belangrijkst is dat de fysiotherapeut weet wat uw einddoel is en dat u samen met de therapeut hier naartoe werkt.

Hieronder een aantal voorbeelden van oefeningen waar vaak mee wordt gestart. Het beginniveau van de oefeningen ligt aan de soort operatie en aan de belastbaarheid voor de operatie.

Liggend op de rug:

 • Tenen optrekken/wegduwen
 • Straight leg raise
 • Bruggetje

Zittend:

 • Flexie/ extensie oefeningen

Staand:

 • Isometrische squat (wall sit);
 • Calf raises;
 • Back slide lunges;
 • (mini) squats.
Plan een afspraak in

Verschillende fases in het revalidatieproces

Een revalidatie wordt vaak ingedeeld in fases. Deze fases krijgen vaak per aantal weken bepaalde doelen om te behalen. Vaak staat de eerste fase in het teken van mobiliteit. Het is hier belangrijk om de gehele range of motion te behalen. u zal in deze fase merken dat u steeds vrijer kan bewegen in de ruimte. De tweede fase staat in het teken van kracht en stabiliteit. Hier wordt gewerkt aan het winnen van kracht en stabiliteit om de dagelijkse bezigheden weer te kunnen gaan doen. De derde fase staat in het teken van terugkeer naar werk/sport. Het ligt aan het werk wat u doet wanneer u weer kunt beginnen met werken of dat in de vorige fase kan of dat dit in de derde fase pas van toepassing is. In deze fase wordt ook gewerkt aan specifieke oefeningen gericht op het einddoel wat u wilt behalen. Dit zijn vaak hobby’s of sportactiviteiten die u graag weer zou willen oppakken.

Waarom revalideren bij Roelfsema Fysiotherapie?

Een team van enthousiaste therapeuten staat voor u klaar om u te begeleiden bij dit traject. Wij vinden het als team belangrijk om naar de patiënt te luisteren en samen met de patiënt een behandelplan op te stellen. Daarbij is een doel hebben waar u naartoe werkt een motiverende factor om het herstel positief te beïnvloeden. De fysiotherapeut helpt u om een realistisch doel op te stellen zodat u samen hier naar toe kunt werken.

De therapeuten hebben affiniteit met sport en helpen u graag weer terug op niveau komen. Maar ook als uw doelen ergens anders liggen, staan we voor u klaar!