Bent u geopereerd aan uw heup en zoekt een u deskundige fysiotherapiepraktijk? Dan bent u bij Roelfsema Fysiotherapie aan het goede adres.
Starten met fysiotherapie na een heup operatie
Het wordt aangeraden om kort na de operatie te starten met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan voor de operatie, maar ook daarna uw vragen beantwoorden over de pijn, herstel of opbouw van de belasting. Daarnaast is het bewezen dat zo snel mogelijk na de operatie weer bewegen een positieve invloed heeft op het herstel van uw heup. De fysiotherapeut werkt samen met u aan de doelen en wensen die u heeft opgesteld aan het begin van het behandeltraject. Wanneer er vragen of bijzonderheden zijn heeft de fysiotherapeut korte lijnen met uw arts/ chirurg om zo snel duidelijkheid te kunnen creëren.
De fysiotherapeut staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. Wanneer deze niet in zijn/haar werkveld ligt, hebben we korte lijnen met uw arts/chirurg om snel duidelijkheid te krijgen. De fysio stelt aan het begin van het traject behandeldoelen op. Dit zijn kleine doelen, waarmee u uiteindelijk uw hoofddoel kunt behandelen. De fysiotherapeut helpt u hierbij om realistische doelen op te stellen.
Revalidatieproces na een heup operatie
Het eerste deel van de revalidatie zal in het teken staan van het terugkrijgen van uw mobiliteit. In eerste instantie wordt u aangeleerd hoe u het best kan lopen met krukken, hoe u makkelijk in en uit bed kan stappen en dingen zoals traplopen worden besproken. Ook wordt gewerkt in de behandelkamer aan de mobiliteit van het heupgewricht.
In de tweede fase wordt gestart met lichte training. De training zal bestaan uit oefeningen voor de soepelheid van het gewricht, de stabiliteit maar ook de kracht en coördinatie van de spieren in uw heup en bovenbeen. Het krijgen van een goede loophouding is belangrijk om verdere klachten aan het lichaam te vermijden. Daarnaast wordt ook gewerkt aan uw conditie en hoe u het best kan bewegen. Kortom, de fysiotherapeut helpt u elke stap van uw revalidatietraject.
Net na de operatie wordt aangeraden om 2x per week naar de fysiotherapeut te gaan. Dit omdat in eerste instantie de fysiotherapeut veel met u gaat werken aan uw mobiliteit, wat het best kan onder begeleiding in de behandelkamer. Op een gegeven moment zullen de behandelingen zich verschuiven naar de trainingsruimte. U krijgt dan ook oefeningen mee die u thuis ook kunt doen. Het zou dan kunnen dat u 1x per week uw fysiotherapeut ziet. Uiteindelijk zal er steeds meer tijd tussen de behandelingen zitten, totdat u ons niet meer nodig heeft.
Net na de operatie is het belangrijk om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Dit zal het herstel positief beïnvloeden. Vanuit het ziekenhuis krijgt u leefregels mee waar u zich moet houden. Deze zijn erop gericht om wel weer te bewegen, maar wel op een veilige manier. Naast leefregels krijgt u ook vaak oefeningen mee, waar u meteen mee kunt beginnen.
Veelvoorkomende heupoperaties waarbij de fysiotherapeut een rol speelt
Total hip prothese (THP)
De meest voorkomende heupoperatie is de total hip operatie. Wanneer de pijnklachten zo erg zijn en medicatie en fysiotherapie geen uitkomst meer bieden, kan ervoor gekozen worden om het heupgewricht te vervangen. Bij een totale vervanging worden zowel de heupkom als heupkop vervangen. Dit kan een ongecementeerde of een gecementeerde prothese zijn, ingebracht via de voorste of zijwaartse benadering. De chirurg vertelt u wat de beste optie is voor uw situatie. De verschillende soorten protheses en benaderingen zorgen voor een iets andere revalidatie.
Een dag na de operatie mag u de heup alweer belasten en beginnen met lopen. In eerste instantie is dat in het ziekenhuis met een fysiotherapeut. Hij/zij legt u uit wat de leefregels zijn en hoe u het best de heup kunt belasten. Als u vervolgens naar uw eigen fysiotherapeut gaat wordt in eerste instantie gekeken naar het looppatroon. Waarschijnlijk loopt u al een tijdje met pijnklachten, waardoor u anders bent gaan lopen. Het is nu van belang dat u weer een normaal looppatroon aanleert. Met de fysiotherapeut staan de eerste behandelingen in het teken van mobiliteit. Daarna wordt ook gewerkt aan de spierkracht en stabiliteit van de heup. De behandelingen verplaatsen zich dan meer richting de oefenzaal, u zal ook meer oefeningen mee naar huis krijgen om het proces te helpen.
Arthroscopie
Kijkoperaties worden het vaakst gedaan bij de knie of schouder, maar komen ook voor bij de heup. Via kleine sneetjes worden instrumenten en camera’s naar binnen gebracht. Via deze methode kunnen de volgende operaties worden gedaan.
Labrumscheur
Wanneer de kraakbeenring tussen de kop en de kom (labrum) gescheurd is, kunnen ze twee dingen doen. Het weefsel van het labrum kan door de chirurg worden gehecht of als het van slechte kwaliteit is worden verwijderd.
Impingment (FAI)
Betekent een inklemming van de heupkop tegen de rand van de heupkom en het labrum wordt ‘ingeklemd’. Via een operatie kan overtollig botweefsel worden weggehaald om de inklemming op te heffen. Op deze manier krijgt het gewricht weer ruimte om pijnvrij te kunnen bewegen.
Beschadigd kraakbeen (chondraal defect)
Delen van de heupkom of kop kunnen beschadigd raken. Via een kijkoperatie kunnen deze stukken beschadigd weefsel worden weggehaald. Daarnaast kan ook bijvoorbeeld het labrum loszitten. Dit kan vast worden genaaid, maar als het weefsel van slechte kwaliteit is kan ook worden gekozen om het weefsel weg te halen.