Schouderklachten

In de fysiotherapie praktijk zijn schouderklachten nummer twee in de lijst van meest voorkomende aandoeningen. We spreken van schouderklachten als er pijn gevoeld wordt in het gebied tussen de nek en de bovenarm en/of als er bij het bewegen van de schouder een beperking is opgetreden. Schouder problemen kunnen soms terugkerend van aard zijn en lang duren voordat er herstel optreedt. Het is dan ook zeer de moeite waard om contact op te nemen met de fysiotherapeut ter beoordeling van de schouderklachten. Het is heel goed mogelijk dat met gerichte behandeling de klachten sneller zullen verbeteren.

Plan een behandeling in

Wilt u weten of u mogelijk last heeft van een van deze type schouderklachten? Hieronder vind je de symptomen en kunt u meer informatie vinden over de behandelmogelijkheden.

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS).

Heeft u last van:

  • Pijn in en rondom de schouder?
  • Uitstralende pijn in de bovenarm?
  • Pijn bij bovenhandse bewegingen/activiteiten?
  • Niet goed op de aangedane schouder kunnen liggen?

Rotator cuff letsel

Heeft u last van:

  • Pijn in en rondom de schouder?
  • Verminderde kracht in de schouder?
  • Onvermogen tot gooien?

Scapula dykinesie

Heeft u last van:

  • Pijn die geleidelijk is ontstaan, vaak door onbekende oorzaak?
  • Pijn rondom de schouder?
  • Een bewegingsbeperking van de schouder?

Frozen shoulder

Heeft u last van:

  • Pijn en stijfheid in de schouder?
  • Pijn en stijfheid die langzaam toenemen?
  • Pijn die slaap, dagelijks leven en reiken beperkt?
  • Beweeglijkheid die in alle richtingen beperkt is?

Instabiliteit

Heeft u last van:

  • Pijn bij vooral eindstandige schouderbewegingen?
  • Een schouder die vaak klikt, tikt en/of knakt?
  • Een arm die soms zwaar voelt en schokt en/of trilt tijdens rustige bewegingen?

Schouderpijn na het slapen

Heeft u last van

  • Last aan de schouder
  • Pijnlijke spier
  • Gepaard met nekpijn of uitstralende pijn

Oorzaken schouderklachten

De schouder wordt nogal eens gezien als een regio die bij klachten moeilijk te onderzoeken en te behandelen is, mede door de enorme beweeglijkheid en door de complexe samenwerking met onder andere verschillende gewrichten en een grote groep spieren. Ook kunnen de symptomen bij schouderklachten heel erg verschillen per persoon.

Een veel voorkomende klacht is een zeurende pijn rondom de schouder, soms zelfs in de bovenarm. Ook kan het voorkomen dat men het gevoel heeft dat de schouder vast zit en nauwelijks kan bewegen, maar het tegenovergestelde wordt ook vaak gezien: een schouder die juist overmatig kan bewegen en daardoor vaak uit de kom schiet. Verder kan het soms het geval zijn dat men het gevoel heeft dat er een zenuw ‘klem’ zit in de schouder. Meestal is dit niet exact het geval, maar de kans dat een zenuw een rol speelt in de klachten neemt toe als er sprake is van pijn vanuit de schouderregio die voorbij de elleboog gaat en/of als er sprake is van tintelingen, een doof gevoel of krachtverlies in de gehele arm.

Schouderklachten
schouderklachten

Diagnose schouderklacht

Zoals hierboven beschreven kunnen de oorzaken van pijn en beperkingen aan de schouder enorm verschillen. Om de juiste diagnose te stellen van uw schouderklacht is het absoluut noodzakelijk dat de schouder grondig wordt onderzocht. In het algemeen is het wel zo dat bepaalde symptomen voornamelijk met specifieke weefsels in verband worden gebracht. Een schouder die ‘vast’ zit (mogelijk frozen shoulder) of een schouder die vaak uit de kom schiet, lijkt een probleem te hebben met de kapsels en de banden rondom het schoudergewricht. Een schouder met fors krachtverlies maar zonder tintelingen of een doof gevoel lijkt een probleem te hebben met een spier of pees van de ‘rotator cuff’ spiergroep. Een schouder waarbij er krachtverlies is in combinatie met tintelingen, een doof gevoel en/of pijn doet eerder een probleem met een zenuw vermoeden.

Behandelmethoden schouderklachten

Fysiotherapie en manuele therapie zijn de meest benutte disciplines bij schouderklachten. De behandelmethoden voor het verhelpen van de verschillende schouderklachten zijn zeer gevarieerd. Ook dit is maatwerk en het verschilt per persoon wat de beste behandeling voor de klachten is. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat oefening en training een goed resultaat heeft op vrijwel alle schouderklachten. Verder blijkt in de praktijk dat gerichte manuele therapie ook zeer goede effecten heeft. Hierbij worden verschillende gewrichten door de therapeut gemobiliseerd en gerekt. Ook de toepassing van dry needling kan enorme verbeteringen geven, met name bij spieren en spiergerelateerde schouderklachten. De fysiotherapeut of manueel therapeut kan op basis van de aard van de klachten een inschatting maken welke behandelmethode het best werkt bij bepaalde klachten en bij ieder individu.

Plan een afspraak in

Schouderoefeningen

Voor de schouderregio zijn er ook enorm veel oefeningen te doen. Het is heel belangrijk bij het herstel dat men regelmatig de juiste schouderoefeningen doet. Er bestaan oefeningen gericht op kracht, mobiliteit, flexibiliteit, stabiliteit en coördinatie. Oefeningen kunnen ook betrekking hebben op specifieke weefsels:

  • de ‘sleepers’ stretch’ is bedoeld om het achterste kapsel van de schouder te rekken
  • de pectoralis stretch is bedoeld om de borstspier te rekken
  • de ‘median nerve glide’ is bedoeld om de grote zenuw vanuit de nek naar de hand toe te bewegen.

Het is vaak niet verstandig om zelf aan dergelijke schouderoefeningen te beginnen zonder dat er een idee is van de oorzaak van de schouderklachten. Ook hierbij kan de fysiotherapeut helpen.

Tot slot blijkt uit onderzoek dat de kans op een langere herstelduur ook toeneemt op het moment dat men pas naar een therapeut gaat als de klachten al lang bestaan. Het lijkt er dus op dat wanneer de klachten nog relatief kort aanwezig zijn (tot zes weken), ze mogelijk ook eerder verholpen kunnen worden. Gaan de klachten na enkele weken niet over, bij twijfel aan de diagnose of als zelf oefenen, rekken of masseren niet meer helpt, neem dan contact op met de fysiotherapeut.