Slijmbeursontsteking schouder

De fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder. Roelfsema Fysiotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten.

Plan een afspraak in

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder, ook wel bursitis subacromiale genoemd, is de slijmbeurs (bursa) ontstoken. Een slijmbeurs is een schokdemper, een zacht kussentje, dat net onder het acromion (schouderdak) ligt. De slijmbeurs voorkomt overmatige wrijving van spieren en pezen tegen de botdelen

Schouderklachten
schouderklachten

Oorzaken slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking kan ook worden gezien als een overbelastingsblessure, hoewel dit niet de enige oorzaak hoeft te zijn. Overbelasting is wel de belangrijkste oorzaak omdat bepaalde pezen dan herhaaldelijk langs de slijmbeurs heen en weer bewegen. Deze overmatige wrijving kan dan voor een ontstekingsreactie zorgen. Ook kan het voorkomen dat een slijmbeursontsteking ontstaat na een harde klap of val op de schouder. Deze impact direct op de schouder kan ook een ontstekingsreactie uitlokken. In wat zeldzamere gevallen kan de oorzaak van een slijmbeursontsteking ook zijn dat er deeltjes kalkvorming vanuit een pees in de slijmbeurs terechtkomt, waardoor er een ontsteking ontstaat. Ook kan een ontsteking voorkomen bij mensen met een infectie of auto-immuunziekte.

Klachten bursitis

De klachten van een bursitis zijn door de fysiotherapeut duidelijk te herkennen. Doordat er een ontsteking is zal er zwelling, warmte, roodheid en vaak veel pijn zijn. Ook is het erg pijnlijk om de schouder te bewegen. Bij druk met een vinger op de plek van de slijmbeurs is dit meteen zeer pijnlijk. Op de schouder liggen is vrijwel onmogelijk door de pijn. Ook is vaak de pijn in de nacht flink aanwezig.

Wel blijkt in de praktijk dat mensen vaak ten onrechte de diagnose slijmbeurs ontsteking te horen krijgen. In veel van deze gevallen lijkt er dan sprake te zijn van een subacromiaal pijnsyndroom waarbij niet de slijmbeurs, maar een specifieke schouderpees (supraspinatus) en/of een deel van het schouderkapsel betrokken is.

De behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder

De behandeling van een slijmbeursontsteking is afhankelijk van de mate van pijn. Bij teveel pijn is het soms beter de schouder even een week niet te behandelen. Zodra de pijn het toelaat kan er rustig worden gestart met actieve en passieve mobilisatie van de schouder. Hierin kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen. Zelf de schouder laten hangen en ‘pendelen’ is vaak ook ontlastend en dus zinvol. Verderop in de behandeling zullen dan de oefeningen intensiever worden zodat rondom gelegen schouderspieren kunnen aansterken en zodat er weer voldoende ruimte ontstaat voor de slijmbeurs en de pezen om niet meer in de verdrukking te worden gebracht.

In enkele gevallen kan de behandeling ook zijn dat er een ontstekingsremmende injectie wordt gegeven door de huisarts of orthopeed.

Plan een afspraak in