Fysiotherapie na een schouderoperatie

Bent u op zoek naar een schouderspecialist voor de fysiotherapie na een schouderoperatie? Roelfsema Fysiotherapie is de schoudertherapeut waar u naar op zoek bent!

Plan een afspraak in

De fysiotherapeut helpt u sneller herstellen

Het schoudergewricht is een complex gewricht. Bij het bewegen van de schouder zijn meerdere gewrichten betrokken. Rondom deze gewrichten liggen veel banden en spieren die samenwerken om bewegingen mogelijk te maken. Omdat bij een schouder veel betrokken is, zorgt dit ervoor dat ook een revalidatie na een schouderoperatie complexer kan zijn, een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Na een schouderoperatie is de kans groot dat u voor een bepaalde tijd met een mitella of sling moet lopen. Dit beperkt u in uw dagelijkse bezigheden, maar ook tijdens het werken of sporten. Het is belangrijk om dan al te beginnen met fysiotherapie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mobiliteit verdwijnt en de pijn al onder controle gekregen kan worden. Fysiotherapie is daarnaast essentieel omdat het helpt om uw schouder weer optimaal te laten functioneren.

Schouderklachten
schouderklachten

Schouderoefeningen met de fysiotherapeut

Door middel van specifieke oefeningen en therapieën kan de fysiotherapeut
u helpen om de spieren rondom uw schouder te versterken, de bewegingsvrijheid te vergroten en de pijn te verminderen. Dit helpt niet alleen bij het herstel, maar ook bij het voorkomen van complicaties en het verbeteren van uw algehele functionaliteit. Het is dus noodzakelijk om fysiotherapie na de operatie te volgen. In eerste instantie zullen de behandelingen voornamelijk op de behandelbank plaatsvinden. Langzamerhand verplaatsen de behandelingen zich naar de oefenruimte en bestaan de behandelingen vooral uit oefentherapie. Tijdens de gehele revalidatie krijgt u oefeningen mee om thuis verder te werken aan uw herstel.

De fysiotherapeut heeft korte relaties met uw arts en/of chirurg, bij vragen of bijzonderheden kan zo direct contact worden gezocht voor overleg.

Meest voorkomende schouder operaties

De meest voorkomende schouder operaties zijn:

  • Operatie na een peesscheur
  • Na klachten van instabiliteit van de schouder
  • Wanneer er inklemmingsverschijnselen aanwezig zijn (impingment).

Verder zijn er nog tal van andere operaties die gedaan kunnen worden aan het
schoudergewricht. Staat uw operatie er niet bij maar zou u wel graag informatie willen en/of heeft u vragen, kunt u altijd een afspraak maken bij een van onze therapeuten.

Operatie na een peesscheur

Een operatie na een schouder peesscheur houdt in dat de beschadigde pees in de schouder wordt hersteld. Dit kan worden gedaan door hem te hechten of te reconstrueren met behulp van ander weefsel. De operatie wordt uitgevoerd onder algemene of regionale verdoving en vereist meestal een herstelperiode van enkele maanden. Het doel is de pees te herstellen en functionaliteit terug te krijgen.

Operatie bij schouderinstabiliteit

Bij een operatie voor schouderinstabiliteit wordt meestal gebruik gemaakt van een kijkoperatie, ook wel arthroscopie genoemd. Tijdens de operatie worden kleine incisies gemaakt, een dunne camera wordt ingebracht samen met de instrumenten die de chirurg nodig heeft. De chirurg kan dan eventuele beschadigingen of losse structuren repareren. Soms kan het nodig zijn om het gewrichtskapsel strakker te maken of ankers te plaatsen om de schouderkop op zijn plaats te houden. Na de operatie volgt een revalidatieperiode om de functionaliteit van het gewricht terug te krijgen en spieren rondom het gewricht te versterken.

Operatie bij schouderimpingement

Bij een operatie voor schouder impingement wordt vaak een arthroscopie uitgevoerd. Dit is een minimaal-invasieve procedure waarbij kleine incisies worden gemaakt en een dunne camera wordt gebruikt om de binnenkant van de schouder te bekijken. Tijdens de operatie kan de chirurg ontstoken weefsel, botsporen of andere structuren die de pezen in de schouder beknellen verwijderen. Hierdoor wordt de ruimte in de schouder vergroot en wordt de wrijving en irritatie verminderd. Na de operatie zal je een revalidatieprogramma volgen om de kracht en mobiliteit van je schouder te herstellen. Zodat de schouder weer zijn oude of zelfs betere functionaliteit krijgt zonder pijnklachten te ervaren

Plan een afspraak in

Hoe lang duurt een revalidatietraject na een schouderoperatie?

De tijd die het revalidatietraject gaat innemen is verschillend per operatie en ligt daarnaast ook aan de situatie en persoon. Na een schouderoperatie zit u vaak voor een bepaalde periode met de arm in een mitella of sling. Hierbij is het wel al belangrijk om naar een fysiotherapeut te gaan. Hij/zij kan u dan helpen met vragen, tips en oefeningen waarmee u kunt starten. Wanneer u uit de sling bent kan het actieve herstel echt beginnen. Een revalidatietraject heeft meerdere fases. Waarbij de fases elkaar licht overlappen. De eerste fase bestaat uit het terugkrijgen van de mobiliteit van de schouder. De eerste fase zal dus vooral veel op de behandelbank plaatsvinden. In de tweede fase verschuiven de behandelingen langzaam naar de oefenzaal. U gaat werken om uw functionaliteit terug te krijgen. Er wordt gewerkt aan spierkracht, coördinatie en spieruithoudingsvermogen. De derde fase is vooral in de oefenzaal en is erop gericht om uw einddoelen te behalen.

Wanneer u weer kunt werken of sporten ligt aan het werk en de sport die u doet en hoe de functionaliteit is van de schouder.