Fysiotherapie na een hernia operatie

Bent u op zoek naar een deskundige fysio die u helpt revalideren na een hernia operatie. Maak een afspraak bij Roelfsema Fysiotherapie

Plan een afspraak in

Starten met fysiotherapie na een hernia operatie

Bij een herniaoperatie wordt de ‘beknelde zenuw’ vrij gemaakt. U wilt dan graag zo snel mogelijk de dagelijkse bezigheden oppakken. De eerste weken ligt de nadruk vooral op het herstel van de wond en het oppakken van de dagelijkse activiteiten. In het ziekenhuis komt de fysiotherapeut langs om informatie te geven over de activiteiten thuis (lopen, in- en uit bed, opstaan uit een stoel, traplopen). Wanneer u thuiskomt en start met uw eigen fysiotherapeut is het in eerste instantie belangrijk om verder te werken aan deze activiteiten. Na de eerste 6 weken is de rug voldoende hersteld om zwaardere lasten aan te kunnen. Samen met de fysiotherapeut gaat u werken aan het opbouwen van conditie, bewegingen en activiteiten. Om zo te kunnen beginnen met werken, sporten en krachttraining.

De fysiotherapeuten hebben korte lijnen met uw artsen/chirurgen, indien vragen zich opspelen kunnen deze dus snel worden beantwoord om onduidelijkheid te voorkomen.

Revalidatie na een hernia operatie

Zoals hierboven al kort beschreven helpt de fysiotherapeut u met elke stap in uw revalidatieproces. De eerste weken zal dit bestaan uit het terugwinnen van de mobiliteit om de dagelijkse activiteiten te kunnen doen. U zal dan ook al lichte oefeningen meekrijgen die u thuis kunt doen. Wanneer de wond goed hersteld is kan de volgende stap worden gezet. De behandelingen zullen hoofdzakelijk in de oefenruimte plaatsvinden en zijn gericht op het terugkrijgen van conditie, beweeglijkheid en kracht. Samen met de fysiotherapeut breidt het oefenprogramma zich uit. Daarnaast wordt besproken wat u zelf thuis kunt doen om dit proces te helpen en welke activiteiten weer opgepakt kunnen worden. Samen werk je naar een doel wat aan het begin van de revalidatie is besproken met elkaar.

Roelfsema Fysiotherapie Den Haag Dr Kuyperstraat

Oefeningen die je thuis kan doen na een hernia operatie

De oefeningen die u thuis kunt doen verschillen per fase van het herstel. De fysiotherapeut kan u vertellen welke oefeningen bij de fase passen waarin u zich bevindt. Na de operatie is het echter belangrijk om zo snel mogelijk weer te bewegen. Dit is positief voor uw herstel.

Oefeningen waar u mee kunt beginnen zijn:

  • Tenen van je lichaam af en tenen naar de toe trekken
  • Bruggetje maken. Zet de knieën gebogen neer. Duw je billen omhoog om een bruggetje te maken
  • Knie naar u toe bewegen en van u af
  • Benen gebogen naast elkaar en beide samen om en om laten vallen naar de zijkant
  • Plat op de rug liggen en het ene been langer maken dan de ander (heupen bewegen).

Een van de belangrijkste dingen na een herniaoperatie is het weer gaan bewegen. Bewegen na een operatie kan wat spannend zijn, maar doe dit dan in eerste instantie samen met iemand. Bewegen is namelijk wel heel goed voor de doorbloeding, zorgt ervoor dat u minder stijf wordt en bevordert het verdere herstel. Wissel liggen, lopen, staan en zitten met elkaar af, zodat u niet te lang in dezelfde houding zit.

De eerste weken kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken, pas alleen wel op met tillen. De rug zal de eerste weken wel nog wat pijnlijk zijn en zwaar tillen zal de pijn kunnen verergeren.

De eerste weken kunnen ook de klachten in het been nog aanhouden, dit is normaal. In de meeste gevallen is de pijn na 2 tot 4 weken een stuk verminderd. Soms duurt het echter iets langer en worden de klachten pas minder na 8 weken. Ook is het normaal dat na de operatie de beenpijn klachten verdwijnen, maar u nog wel wat rugklachten houdt. Uw fysiotherapeut kunt u hiermee helpen. Om ook die klachten te verminderen.