Peesontsteking schouder

Heeft u last van een peesontsteking in uw schouder of heeft u het vermoeden van een peesontsteking? Dan is het verstandig contact op te nemen met de fysiotherapeut.

Plan een afspraak in

Wat is de peesontsteking in de schouder?

Bij een peesontsteking vertoont de pees kenmerken van ontsteking, waaronder zwelling en pijn. Het kan zo zijn dat er een scheurtje in de pees zit, gedeeltelijk (partieel) of in zijn geheel (full thickness). Op microscopisch niveau kunnen er ook veranderingen zijn in de pees, waaronder de aanwezigheid van kalk in de pees, dunner geworden collageen vezels (peesweefsel) en meer (of juist minder) ingroei van bloedvaatjes in de pees.

Een peesontsteking in de schouder is een pijnlijke blessure die het dagelijks functioneren en sporten behoorlijk kan hinderen. De pijn wordt vooral gevoeld rondom de schouder en in de bovenarm. Een peesontsteking in de schouder kan aanwezig zijn in verschillende pezen in en rondom de schouder, meestal in een pees van de ‘rotator cuff’. Dit is een groep van vier spieren waarvan de pezen allemaal aanhechten aan de schouderkop.

Schouderklachten
schouderklachten

De oorzaak van een peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking ontstaat meestal als gevolg van langdurige-, herhalende overbelasting. Een peesontsteking is onder te verdelen in een acute ontsteking (‘tendinitis’) en een chronische ontsteking (‘tendinose’ of ‘tendinopathie’). Bij een acute ontsteking is er meestal sprake van een ‘acuut’ moment als oorzaak van de klachten, bijvoorbeeld een val op gestrekte arm, een klap tegen de schouder of tijdens het werpen. Er is dan vrijwel direct veel pijn, de schouder kan wat gezwollen zijn, elke beweging is al heel snel pijnlijk en de pijn is ook in de nacht flink aanwezig. Een chronische peesontsteking is vaak al wat langer aanwezig en kan het gevolg zijn van een acute ontsteking, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er directe druk op de pees is door een botrandje van het schouderblad of acromion (schouderdak), van een gezwollen slijmbeurs of door een hoekig gevormd acromion. Ook is er een hoger risico op het ontstaan als gevolg van een toenemende leeftijd en bij genetische aanleg.

Diagnose en behandeling

Vaak is de diagnose heel goed te stellen door de fysiotherapeut. Er wordt gekeken of de klachten passen bij een peesontsteking, of de ontstaanswijze past bij een ontsteking, er wordt gekeken naar de stand en de  beweeglijkheid van de nek en de bovenrug en er worden verschillende kracht testen uitgevoerd met de pees waarvan het vermoeden bestaat dat deze ontstoken is.

De behandeling van een peesontsteking kan heel verschillend zijn per persoon en is afhankelijk van de duur van de klachten, de ernst van de symptomen en de leeftijd van de patiënt. Vaak is de eerste optie dat de fysiotherapeut de behandeling start. Vrijwel altijd zal de behandeling bestaan uit een specifiek oefenprogramma voor het verbeteren van de bewegingsuitslag en het versterken van de spieren en pezen rondom de schouderkop en het schouderblad. Meestal moeten de versterkende oefeningen van de pezen van de rotator cuff ook op een specifieke manier worden gedaan, namelijk isometrisch (alleen kracht, geen beweging) of excentrisch (weinig kracht, langzame beweging). Ook wordt er vaak geadviseerd om bepaalde activiteiten als tillen, bovenhands bewegen en sporten tijdelijk aan te passen. De fysiotherapeut kan hier eventueel ook bij helpen door met medical taping bepaalde bewegingen van de schouder tijdelijk te helpen of juist te remmen. Tot slot kan er worden geadviseerd om ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken, of kan er zelfs een ontstekingsremmende injectie worden gegeven. Dit wordt altijd bepaald door een arts.

Plan een afspraak in

De herstelduur van een peesontsteking

De herstelduur van een peesontsteking is moeilijk te bepalen door de vele factoren die van invloed zijn. Verreweg de meeste patiënten ervaren verbetering van hun klachten door fysiotherapie. Deze behandeling moet soms wel 4-6 maanden worden volgehouden. Indien er dan geen of zeer geringe verbetering is opgetreden is er meestal overleg tussen de fysiotherapeut en de huisarts of orthopeed om het vervolg van de behandeling te bespreken.

Kans op peesontsteking verkleinen oefeningen

Een peesontsteking is niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die in het algemeen de kans op een peesontsteking van de schouder kunnen verkleinen. Het is belangrijk om de spieren en pezen rondom de schouder met enige regelmaat te oefenen of te trainen met lichte of middelzware krachtoefeningen. Zo blijven de pezen in een zo goed mogelijke conditie. Verder kan het helpen om, met name tijdens zittend werk, regelmatig van houding te wisselen of tussendoor op te staan en te lopen. Zo wordt de kans op overmatige druk op de schouderpezen ook verkleind. Tot slot is het ook altijd verstandig om na te gaan in welke mate u ‘herhaald’ beweegt, dus vaak op een dag eenzelfde beweging uitvoert. Als dit het geval is, kan het raadzaam zijn hier wat meer variatie in aan te brengen. Als dit, bijvoorbeeld door specifiek werk, niet mogelijk is dan is ook hier het advies om de schouders voldoende krachtig te maken om zo een peesontsteking te voorkomen.